Târgul Produse din Balcani – 22-26 noiembrie 2023

Sărbătorile de iarnă se apropie, iar noi vă invităm să vă alăturați primului târg de Crăciun din inima capitalei – Târgul „Produse din Balcani”! Veniți la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) din București, în perioada 22-26 noiembrie 2023, pentru a descoperi deliciile și produsele tradiționale din țările balcanice, dar și atmosfera de sărbătoare.

Dacă te surprinde Moș Nicolae și nu știi ce cadouri să pregătești, Târgul „Produse din Balcani” este locul perfect pentru inspirație. Cu peste 80 de producători din țările balcanice, vei avea ocazia să achiziționezi produse agroalimentare tradiționale, certificate bio conform stan schemelor de calitate la nivel european, și obiecte artizanale cu adevărat speciale.

Dar târgul nostru nu se rezumă doar la cumpărături! Pregătim pentru tine momente artistice live, muzică tradițională, dansuri, teatru și multe alte surprize menite să te încânte în această perioadă a sărbătorilor.

Alături de noi vom avea și proiectul VATDOR – Dor de vatră românească! care promovează păstrarea și dezvoltarea identității culturale a satului românesc ca element central al patrimoniului cultural național și vine cu un vernisaj de fotografie, spectacole folclorice, o expoziție de costume populare și o prezentare de măști tradiționale, toate aduse de pe tărâmuri rurale unde cultura și tradițiile sunt vii și dăinuie din vechime.

Târgul „Produse din Balcani” face parte dintr-o serie de manifestări care marchează implementarea cu succes a Programului LEADER în Balcani. De aceea, simultan, organizăm și două conferințe care să ne inspire pentru următoarea perioadă și să ne aducă împreună în numele dezvoltării rurale din spațiul românesc, balcanic și european: a doua ediție a conferinței Pro Rural: Progres prin inovare și conferința Strategii de Dezvoltare Locală în cadrul Planului Strategic 2023-2027 organizată de Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală (RNDR) a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) la care vă puteți înscrie chiar aici https://rb.gy/liehg5.

Astfel, dacă treci pe la târgul nostru în perioada 22-26 noiembrie, te poți întâlni cu oficialități din partea ministerelor agriculturii balcanice, ai rețelelor de dezvoltare rurală aferente lor, dar și cu manageri și experți ai celor mai performante Grupuri de Acțiune Locală din Balcani, cercetători, fermieri, consultanți, membrii ai cooperativelor agricole și mulți alții. Ai ocazia unică să participi la prezentări, dezbateri și schimburi de idei care au în centru dezvoltarea rurală pe care ne-o dorim cu toții, din dragoste pentru mediul rural.

Estimăm că la evenimentul nostru vom avea în jur de 50.000 de participanți și sperăm ca unul dintre ei să fii chiar tu! Mai ales că participarea la Târgul Produse din Balcani, dar și la toate conferințele noastre este gratuită atât pentru vizitatori, cât și pentru producători.

Îți dăm întâlnire între 22-26 noiembrie la USAMV din București. Deschiderea oficială a târgului va avea loc miercuri, 22 noiembrie, la ora 15:00, în prezența oficialităților balcanice partenere, iar târgul va fi deschis pentru vizitare de joi, 23 noiembrie până duminică, 26 noiembrie, între orele 10:00-21:00.

Evenimentul este organizat de Asociația Grup de Acțiune Locală Lider Bistrița-Năsăud în parteneriat cu Federația Națională PRO AGRO și USAMV București și reunește producători din mai multe state balcanice, recomandați și invitați de Grupuri de Acțiune Locală din Balcani.

Evenimentul este o ocazie unică pentru producătorii GAL-urilor din Balcani să demonstreze impactul dezvoltării locale plasate sub responsabilitatea comunității. Totodată, ne dorim să scoatem în evidență cele mai frumoase tradiții și obiceiuri balcanice, să prezentăm publicului produse locale bio, autentice, savuroase și chiar acreditate conform schemelor de calitate la nivel european.

Asociația GAL Lider Bistrița-Năsăud este un parteneriat public-privat și funcționează asemenea unui ONG. Scopul principal al asociației este dezvoltarea teritoriului său și comunitatea pe care o deservește printr- o abordare de jos în sus. GAL Lider Bistrița-Năsăud își gândește Strategia de Dezvoltare Locală pe baza nevoilor comunității, susține și implementează proiecte cu finanțare europeană majoritar prin axa Programului LEADER. Obiectivul lor fundamental este dezvoltarea mediului rural.

Federaţia Naţională PRO AGRO este o organizaţie profesională înfiinţată în anul 2012 de, şi pentru producătorii din agricultură, industria alimentară şi servicii conexe din România, în vederea promovării, reprezentării, susţinerii şi apărării intereselor membrilor organizaţiilor profesionale reprezentative la nivel naţional în raport cu instituţiile europene şi naţionale, publice sau private.

Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București este una din cele mai vechi și mai mari instituții de învățământ superior din România. Campusul USAMV București este locul ideal pentru a găzdui Târgul Produse din Balcani deoarece dispune de un cadru natural de poveste, unde standurile producătorilor noștri vor ieși în evidență prin decoruri pitorești, care se asortează perfect cu atmosfera acestei toamne târzii.

Impactul Programului LEADER în România

Impactul Programului LEADER în România Monica Elena Crunțeanu, Mircea Comșa, Gina Fîntîneru   Articolul examinează impactul programului LEADER în România, o inițiativă europeană menită să